DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert maandag over de cultuurbegroting. De oppositie neemt zich voor fel ten strijde te trekken tegen de voorgenomen bezuinigingen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is ''boos''. ''Het kabinet wil de snoeischaar op cultuur zetten. Ze willen 40 procent van het cultuurbudget wegbezuinigen, dat is onacceptabel'', aldus Van Dijk.

Ook PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma is niet te spreken over de plannen. ''Ik ga een hoorzitting aanvragen."

"De minister wil meteen debatteren, maar er is zo veel ongewisheid in zijn plannen.'' In een hoorzitting krijgen belanghebbenden de kans om hun visie aan de Kamerleden en de minister over te brengen.

Cultuurkaart

Beide partijen zetten zich maandag in voor de cultuurkaart, oftewel CJP, die korting geeft op verschillende culturele activiteiten. Volgens Klijnsma is het belangrijk dat de kaart in stand wordt gehouden en ook Van Dijk wil de cultuurkaart redden.

Ook de voorgenomen btw-verhoging in de kunstsector is een heet hangijzer. Het kabinet wil met de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent op kaartjes en op kunstvoorwerpen 90 miljoen euro ophalen.

Dat is tegen het zere been van de oppositie, die vindt dat de kunstsector dubbel gepakt wordt door de bezuinigingen en het verhoogde btw-tarief. Ook een meerderheid in de Eerste Kamer is tegen de btw-verhoging en stelt die nog aan de orde bij de behandeling van het belastingplan over ruim een week.

Handtekeningen

Leden van de cultuurcommissie krijgen voorafgaand aan het debat 170.000 handtekeningen aangeboden die zijn opgehaald met de petities 'Nederland Schreeuwt om Cultuur' en 'Stop Culturele Kaalslag'.