DEN HAAG - Het CDA gaat verder zoeken naar een partijvoorzitter. De kandidatuur van Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus is van de baan.

Beide mannen wilden alleen verkiesbaar zijn als ze de enige kandidaat zouden zijn, maar het partijbestuur vindt dat de leden iets te kiezen moeten hebben. Dat maakte de partij zaterdag bekend.

Donderdag werd bekend dat voormalig minister, Tweede Kamervoorzitter en burgemeester van Den Haag Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus, auteur van het laatste CDA-verkiezingsprogramma, in de race waren voor het partijvoorzitterschap. De namen waren uitgelekt.

Het partijbestuur had zelf een van de twee kandidaten kunnen kiezen, maar heeft daarvan afgezien. De partij laat de beslissing liever over aan de leden.

Een recent verschenen evaluatierapport van de commissie-Frissen, waarin onder meer staat dat leden meer betrokken moeten worden, heeft een rol gespeeld bij de vrijdag genomen beslissing.

Nieuwe procedure

Het partijbestuur gaat een nieuwe procedure starten. Nieuwe kandidaten kunnen zich tot 8 januari aanmelden.

Het is nog niet bekend hoeveel kandidaten kunnen worden voorgedragen voor een 'dubbele voordracht', ofwel de situatie dat ze met elkaar de strijd aangaan om het partijvoorzitterschap.

Betreuren

Hoe Deetman en Grapperhaus hebben gereageerd op de beslissing wilde een woordvoerder van het CDA niet zeggen. Het partijbestuur zegt ''ten zeerste te betreuren'' dat de namen van de twee zijn uitgelekt.

''Het verdient grote waardering dat ze in deze moeilijke periode op verzoek van de partij bereid zijn gevonden voorzitter te willen worden.''

Spies

Op dit moment is Liesbeth Spies waarnemend partijvoorzitter. De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, trad af na de historische nederlaag van het CDA bij de verkiezingen van 9 juni.

Daarna was Henk Bleker waarnemend voorzitter, tot hij staatssecretaris werd in het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Brinkman

Eerder op zaterdag werd al bekend dat het CDA-partijbestuur Elco Brinkman heeft voorgedragen om de lijst aan te voeren voor de komende Eerste Kamerverkiezingen.

Brinkman (62) is oud-minister en oud-fractievoorzitter van het CDA. Momenteel is hij voorzitter van Bouwend Nederland.

CDA-leden mogen zich op 12 februari tijdens een partijcongres uitspreken over de voordracht.