DEN HAAG - Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan.

Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, vrijdagavond voorgedragen.

De Eerste Kamer wordt na de Provinciale Statenverkiezingen van begin maart getrapt gekozen. Brinkman (62) is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland. Onder premier Ruud Lubbers was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

CDA-leden mogen zich op 12 februari tijdens een partijcongres uitspreken over de voordracht.

Zwaargewicht

Het CDA-bestuur noemt Brinkman 'een zwaargewicht, die breed actief is in de maatschappij'. Volgens de partij zal hij een aanmerkelijk deel van zijn nevenfuncties binnenkort neerleggen.

Brinkman bekleedt talloze bestuursfuncties en een aantal commissariaten, onder meer bij advies- en ingenieursbureau Movares, vastgoedbedrijf AM en sigarettenfabrikant Philip Morris.

Oppositie

Brinkmans eerste ervaring als lijsttrekker in 1994 verliep desastreus. Het CDA verloor 20 zetels in de Tweede Kamer. Met de vorming van het eerste paarse kabinet onder Wim Kok belandde de partij voor het eerst in haar bestaan in de oppositie.

Op 2 maart mogen burgers naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De kersverse Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.

Volg alle tweets over Elco Brinkman op NUlive.