DEN HAAG - Premier Mark Rutte kan zich niet goed voorstellen dat de Eerste Kamer tegen het belastingplan zou stemmen als het kabinet vasthoudt aan de btw-verhoging in de kunstsector.

Dat is voor de Senaat de enige mogelijkheid om de verhoging op btw op podiumkaartjes en kunstvoorwerpen nog tegen te houden.

Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen die btw-verhoging, waar de Tweede Kamer al mee heeft ingestemd. Komende dinsdag stemt de Senaat erover, maar het kabinet kan een in de Eerste Kamer aangenomen motie gemakkelijk negeren.

Het enige machtsmiddel dat de senatoren dan nog hebben is het wegstemmen van het belastingplan, waarvan de btw-maatregel onderdeel is.

Lastenverlichting

Volgens Rutte is afstemmen een ''nucleair scenario''. In het belastingplan zit een lastenverlichting van 2 miljard voor burgers en bedrijven. Die gaat niet door zonder nieuw belastingplan.

''Ik kan me niet goed voorstellen dat de Eerste Kamer dat nou zo snel zou doen.'' Ook minister van Financiën Jan Kees De Jager wijst op de ''grote gevolgen'' voor de lastenverlichting.

ChristenUnie

In de Senaat heeft de ChristenUnie met vier zetels een cruciale positie. Die partij stemde in de Tweede Kamer voor de btw-verhoging, maar is er in de Eerste Kamer tegen.

Fractievoorzitter Egbert Schuurman heeft er alle vertrouwen in dat het kabinet na dinsdag op zijn schreden terugkeert. Hij hoopt op een novelle: een wetswijzigingsvoorstel van het kabinet nadat de Tweede Kamer al met het oorspronkelijke voorstel heeft ingestemd.

Angst

''De premier moet geen scenario's schetsen, dan gaat de angst overheersen en tellen argumenten niet meer. Een novelle is nog nooit in de Tweede Kamer afgewezen. Er is nog anderhalve week waarin de premier zijn uiterste best moet doen om een oplossing te vinden'', aldus Schuurman.

Hij zegt dat hij het ''politiek erg onhandig'' vond dat Rutte de boot afhield toen de Senaat hem vroeg de btw-verhoging opnieuw met de Tweede Kamer te bespreken.

Schuurman

Schuurman wil niet zeggen hoe hij stemt over het belastingplan als het kabinet de oproep van de Senaat negeert, maar de kans dat hij tegenstemt lijkt niet groot.

''Ik heb het altijd een grote schande gevonden dat de VVD in de oppositie de afgelopen jaren tegen het belastingplan stemde. Dat is onverantwoord. Wij zullen geen chaos veroorzaken in Nederland.''