DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat op verzoek van de Tweede Kamer navraag doen in Brussel over uitspraken van EU-president Herman Van Rompuy over Afghanistan.

Als het klopt dat Van Rompuy inderdaad heeft gezegd dat Europa geen vertrouwen meer heeft in Afghanistan, ''dan zouden we een probleem hebben''.

Rosenthal zei dat donderdag tijdens een debat. Vooral het CDA, de SP en D66 wilden opheldering over de mening van Van Rompuy, die via documenten op WikiLeaks is uitgelekt.

De Belg zou zijn uitspraken hebben gedaan tegen de Amerikaanse ambassadeur in België, drie weken na zijn aantreden begin 2010. Hij zou ook gezegd hebben dat de Europese landen alleen uit respect voor de Verenigde Staten nog actief zijn in Afghanistan.

Onbevestigd

De minister wees erop dat de berichten nog onbevestigd zijn. Liever wilde hij daarom op geen enkel WikiLeaks-document ingaan. Maar hij zegde de Kamer uiteindelijk toe dat hij volgende week ernaar zal vragen als er in de tussentijd geen helderheid over is gekomen.

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel wil weten of de uitspraken kloppen, wat de context ervan is en of Van Rompuy er nog steeds zo over denkt. Hij drong erop aan dat Rosenthal onder anderen EU-buitenlandchef Catherine Ashton erover benadert. Volgens het CDA is het schadelijk voor de inzet van Nederlandse en andere militairen in Afghanistan als de EU-top er zo over denkt.

In Afghanistan doen enkele tientallen landen mee aan de ISAF-missie van de NAVO.