DEN HAAG - Nederland en de Europese Unie kunnen en willen niet treden in de bevoegdheid van Zweden om WikiLeaks-oprichter Julian Assange eventueel uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft dat woensdagavond aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wijst erop dat de aanhouding van Assange in Groot-Brittannië plaatsvond op basis van een Europees aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door Zweden.

In Zweden wordt Assange beschuldigd van zedenmisdrijven. Volgens Rosenthal zijn er geen andere motieven aan de orde, en spelen de omstreden onthullingen van WikiLeaks van honderdduizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten geen rol.

Over uitlevering aan Zweden moet een Britse rechter zich uitspreken. Volgens Rosenthal is uitlevering vervolgens aan een derde land alleen mogelijk als de betrokkene daar zelf mee instemt of als er toestemming is van het land waar de aanhouding plaatsvond.

Tot op heden is er geen verzoek tot uitlevering van de Amerikanen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wilde van Rosenthal horen hoe het kabinet samen met de Europese Unie gaat voorkomen dat Assange in een Amerikaanse cel belandt. Rosenthal stelt dat ,,van een Europese lijn'' geen sprake kan zijn.

De kwestie komt donderdag aan de orde als de Kamer met het kabinet spreekt over de komende vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.