DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie is niet te spreken over de prijsverhogingen van de Joint Strike Fighter (JSF). Hij heeft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland in een gesprek gezegd er ''grote, grote moeite'' mee te hebben.

''De prijsverhogingen bevallen mij niet. U ziet hier een boze potentiële afnemer'', zei Hillen woensdag in het debat in de Tweede Kamer over zijn begroting voor 2011.

Vorige week meldde hij dat de kosten voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de beoogde opvolger van de verouderde F-16's, 1,4 miljard euro hoger uitvallen dan eerder was geraamd.

Dat is een stijging van 20 procent van de 6,2 miljard euro waar Nederland tot nu toe van uitging om 85 JSF-toestellen te kunnen kopen.

Normale militaire afweging

Hillen heeft de Amerikaanse ambassadeur ook verteld dat er een situatie kan komen ''waarin het ons onmogelijk wordt gemaakt om hier nog een normale militaire afweging te maken. En dat bevalt me niet, dat heb ik haar gezegd.''

Hillen wil proberen samen met andere landen die van plan zijn de JSF te kopen, zoals Groot-Brittannië en Noorwegen, meer een ''consumentenmacht'' te vormen om te laten zien dat de prijsontwikkeling hun niet bevalt.

Tweede testtoestel

De regeringspartijen VVD en CDA willen een tweede testtoestel kopen en kunnen daarbij rekenen op steun van de PVV.

De gedoogpartner van het kabinet weet echter nog niet of ze de JSF wel als opvolger van F-16 kiest. Als compromis is afgesproken dat een volgend kabinet hier pas een besluit over neemt.

Hillen kon nog niet zeggen hoeveel het tweede testtoestel gaat kosten. Wel zei hij dat de onderhandelingen over de prijs van het toestel zijn afgerond, terwijl die voor de motoren nog gaande zijn.

Grote alarm

De minister verwacht overigens niet dat over de aanschafprijs ''het grote alarm zal afgaan''.

In het voorjaar maakt hij bekend welke gevolgen de forse bezuinigingen bij Defensie zullen hebben op het JSF-project. Hillen wil een ''verantwoorde afweging'' maken, waarbij ook wordt gekeken naar het aantal mogelijk aan te schaffen toestellen.