DEN HAAG - Er komt dit jaar geen bijdrage van de overheid voor de publieksactie Serious Request. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag laten weten aan het RTL-programma RTL Boulevard.

De regering maakt ieder jaar geld over aan Serious Request, de inzamelingsactie van radiozender 3FM die in december plaatsvindt.

Vanwege de grote bezuinigingen komt er dit jaar geen bijdrage, laat Knapen weten.

''Serious Request is een publieksactie die ik een warm hart toedraag, maar ik ben ook van mening dat na zes jaar van steun het nu tijd is dat de publieksactie laat zien ook zonder extra overheidssteun een groot succes te zullen zijn'', laat Knapen weten.

Zendermanager 3FM

Zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM reageert teleurgesteld. ''We vinden het vooral jammer voor de slachtoffers van de stille ramp waarvoor we nu samen met het Nederlandse publiek zo veel mogelijk geld proberen op te halen. We zijn blij met elke euro, met elke bijdrage, groot of klein." 

" Gelukkig steunt het Nederlandse publiek de actie actief. In heel het land zijn initiatieven die bijdragen aan de inzameling. De actie zal niet minder goed worden omdat de regering afziet van een bijdrage. Het aantal kinderen dat we kunnen helpen zal wel substantieel minder zijn. En dat vinden we uiteraard heel erg jammer."

Gerard Ekdom

Gerard Ekdom laat zich niet uit het veld slaan door het ontbreken van overheidssteun. Via Twitter laat hij het volgende weten: " Oke, geen overheidssteun voor Serious Request maar elke cent die we ophalen is er een! Ik ben driedubbel gemotiveerd om het huis in te gaan!"

Sinds 2004 zet 3FM zich jaarlijks in voor een stille ramp. Eerdere edities van Serious Request, waarbij het publiek tegen betaling verzoeknummers kan aanvragen, leverden miljoenen euro's op.

De opbrengst van de eerste editie ging naar vluchtelingenhulp in Darfur. Daarna volgden succesvolle acties voor kindsoldaten in Congo, slachtoffers van landmijnen, voor schoon drinkwater, vluchtelingen wereldwijd en de bestrijding van malaria. Deze laatste benefietactie leverde ruim 7 miljoen euro op.