DEN HAAG - Eerst maar het WK-bid goed evalueren, dan kunnen we altijd nog zien of we het EK voetbal in 2020 willen.

Minister Edith Schippers (Sport) waagde zich woensdag, bijna een week nadat Nederland de organisatie van het WK van 2018 zijn neus voorbij zag gaan, niet aan een nieuwe uitdaging.

De Tweede Kamer vroeg zich af of de kans dat de Olympische Spelen in 2028 in Nederland worden gehouden, is afgenomen door de afwijzing.

Spelen

Schippers benadrukte dat een besluit over de Spelen pas in 2016 wordt genomen, maar vindt dat dan wel vooraf duidelijk moet zijn ''hoe we dat gaan doen''.

Voorjaar 2011 krijgt de Kamer een verkenning naar de maatschappelijke kosten en baten die van dit evenement zijn te verwachten. In dezelfde periode wordt duidelijk hoeveel publiek geld is omgegaan in het bod voor het WK voetbal 2018.

Ervaringen

Over het EK Voetbal 2020 zegt Schippers nog niet na te denken. ''Op weg naar de Spelen kunnen alle ervaringen ons sterken. Maar de clubs moeten eerst zelf beslissen, dan volgt een haalbaarheidsonderzoek en daarna een bid. En pas dan komt het kabinet in beeld.''

Voorzichtig blikkend naar interessante grote toernooien heeft Schippers in ieder geval een les geleerd van de gang van zaken rond het niet- beloonde WK-bid. ''We moeten vooraf afspreken hoe we het gaan doen: welke informatie wil je en geef je. Dat is een les. Voor de rest wacht ik de evaluatie af.''

Informatieverstrekking

Schippers waarschuwde de Kamer echter dat die het ook in dat geval moet doen met ramingen. PvdA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat de informatieverstrekking over het WK-bod beter had gekund en gemoeten.

De minister meent echter dat de Kamer niet buitenspel is gezet, maar dat er niet echt veel meer informatie is dan de bekende ramingen. ''Het WK is zo groot, het tweede toernooi van de wereld, dat geeft veel te rekenen in die paar maanden. Ik kan niet zeggen dat het vorige kabinet dit niet netjes heeft gedaan.''

PvdA'er Tjeerd van Dekken en Arjan El Fassed (GroenLinks) vonden een felle minister tegenover zich. ''U suggereert dat we infomatie achterhouden. Maar ik informeer deze Kamer naar eer en geweten en zal dat blijven doen'', aldus Schippers die stelde dat er niet is gemarchandeerd.