DEN HAAG - Uitgeprocedeerde asielzoekers worden tijdens vrieskou niet op straat gezet. Berichten in dagblad Trouw van woensdag dat asielzoekers in Emmen en Apeldoorn op straat komen te staan, zijn niet juist.

Dat zei minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel woensdag op vragen van de Tweede Kamer. Hij verwacht dat Trouw met een rectificatie komt.

De minister stelde ''onaangenaam verrast'' te zijn door de berichten in Trouw omdat het niet de bedoeling is dat asielzoekers zonder onderdak komen te zitten bij winterse temperaturen. ''Dat kan niet.''

De minister zei dat vorige week ook al, maar vindt het geen goed idee dit in een regeling vast te leggen. Een voorstel van de PvdA om dit wel te doen, haalde het niet in de Kamer.

Misverstanden

Berichten dat de asielzoekers in de kou zouden komen te staan, zouden op misverstanden kunnen berusten, zei de minister. Procedures lopen wel door en aanvragen voor asiel kunnen dan worden afgewezen. Maar hoeft niet te betekenen dat mensen dan vanuit een asielzoekerscentrum de buitenlucht worden ingestuurd.

Onduidelijk

SP-Kamerlid Nine Kooiman vermoedde dat de asielzoekers niet duidelijk genoeg is verteld wat de gevolgen zijn van het afwijzen van een aanvraag.

Volgens Leers wordt hen dat zeker goed verteld, maar voor de zekerheid gaat hij nog een keer met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) praten over duidelijke communicatie.