DEN HAAG - De oppositie doet een beroep op het CDA om uitzetting van de 14-jarige Afghaanse asielzoekster Sahar te kunnen voorkomen.

In een brief aan minister Leers (Asielzaken) vraagt de voltallige oppositie om de familie van Sahar Hbrahimgel, die al ruim tien jaar in Nederland verblijft, een vaste verblijfsvergunning te geven.

Sahar (14) zat tot voor kort op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. In een interview met De Pers vertelde ze eerder deze maand dat ze de taal van haar vaderland niet kan lezen of schrijven. Voor Fries daarentegen had de scholiere een negen. Sahar, die chirurg wil worden, vreest in Afghanistan terug te moeten naar de basisschool.

Minderheid CDA

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi doet een dringend beroep op CDA'ers als Kathleen Ferrier en Ad Koppejan om de brief te ondersteunen.

"Dit is hun kans om op te staan en gehoor te geven aan de minderheid tijdens het CDA-congres", aldus Dibi. Indien de twee CDA'ers met de oppositie meegaan tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer.

Afwijzing

Leers liet eerder deze week weten zijn best te hebben gedaan voor Sahar en haar familie, maar dat ze echt het land uit moeten.

Volgens hem heeft de IND al vijf keer een verblijfsvergunning geweigerd en is het dus aan het eigen doorprocederen te danken dat ze hier al zo lang zitten. De oppositie stelt echter dat het trage werken van de IND een belangrijkere oorzaak is.

Nederlandse

De oppositie wil dat in het belang van de kinderen de minister gebruik maakt van zijn bevoegdheid om de familie te laten blijven. "Mede door de schuld van de overheid is Sahar hier opgegroeid, heeft vrienden gekregen. Ze is, kortom, een bloeiende en groeiende Nederlandse geworden", aldus Dibi.

De GroenLinkser zegt teleurgesteld te zijn dat de minister de zaak in de openbaarheid heeft gebracht. "Hiermee polariseert hij het debat en maakt hij het vinden van een oplossing moeilijker."

Woensdag vergadert de Kamer met Leers. De oppositie zal dan persoonlijk de brief aanbieden.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive