DEN HAAG - ''We gaan hier niet de hele strategie blootgeven, we zijn toch niet gek, hoop ik?'' Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wilde dinsdagavond in de Tweede Kamer niet veel concreets kwijt over het doen en laten van de zogenoemde taskforce die de georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant moet aanpakken.

Dat zou het geboefte maar in de kaart spelen.

''Het is geen praatclub, maar een doeclub'', verzekerde hij echter de zich schamper opstellende oppositie.

Veel vragen waren er opnieuw over de magere capaciteit bij de politie, maar volgens Opstelten is het 'zonder richting opentrekken van een blik agenten' ook alleen maar symboolpolitiek. Er zal mankracht zijn waar die nodig is, herhaalde hij.

Taskforce

De taskforce was precies dat waarom burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven Opstelten vorige week vroeg.

''Hij drukte me een brief in de hand, waarin kort gezegd stond: geef me een taskforce. Een burgemeester van zo'n stad, met zo'n noodkreet, die help je'', zei Opstelten.

Burgemeesters, politie, officieren van justitie, de nationale recherche, de belastingdienst en de marechaussee, zij zijn nu verenigd een een 'uitvoeringsgericht team', dat wordt geleid door een topambtenaar van Veiligheid & Justitie, een directeur-generaal. ''We gaan het aansturen alsof er al nationale politie is'', aldus Opstelten.

Warmlopen

Hij vindt dat de club wel zo'n drie maanden de tijd moet hebben om echt warm te lopen, de misdaad heeft immers jaren kunnen groeien. De aanpak ervan 'eindigt niet voordat we het terecht los kunnen laten', beloofde hij.

De SP kwam nog met een motie om de gemeenten zelf de producenten van wiet te laten kiezen, zodat de handel netjes geregeld kan worden. Opstelten ontraadde die, omdat ook deze handel moet worden aangepakt.