DEN HAAG – Een diplomatieke rel dreigt tussen Nederland en Duitsland rond de optimalisatie van de Betuweroute.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is het zat dat het derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen er maar steeds niet komt, ondanks de eerdere afspraken.

Volgens de VVD'er werken de Duitsers bewust niet mee. “Ze laten ons barsten. De procedures voor het noodzakelijke derde spoor zijn vertraagd en het geld wordt aan andere trajecten uitgegeven. Mogelijk om de haven van Hamburg een beetje te helpen.”

Als Duitsland blijft traineren sluit Aptroot tegenwerking vanuit Nederland op andere projecten niet uit. Hij vraagt minister Schultz van Haegen in te grijpen, zo nodig met hulp van premier Rutte. De Duitse regering moet volgens de VVD'er maximaal onder druk gezet worden.

Export

De Betuweroute is een spoorverbinding voor goederentransport tussen de Rotterdamse haven en de Duitse grens en is voor Nederland van groot belang vanwege de export.

De Deutsche Bahn liet deze week weten dat de Duitse aansluiting op de Betuweroute vertraging heeft opgelopen.

Er zou niet genoeg geld zijn voor alle spooraanpassingen en deze aansluiting zou in ieder geval niet de hoogste prioriteit krijgen.

Druk

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen liet al weten dat het voor de Rotterdamse haven noodzakelijk is dat er druk moet worden uitgeoefend op de Duitse regering om het derde spoor te realiseren.

Ook minister Schultz (Infrastructuur) en premier Rutte zouden zich al in de diplomatieke sfeer met de zaak hebben bemoeid.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom laat weten vertrouwen te hebben in de diplomatieke kwaliteiten van Rutte.

"Ik hoorde hem vrijdag nog snoeven over zijn succesvolle diplomatie in Duitsland en Frankrijk. Hij zei letterlijk: ik heb twee EU-knoppen ingedrukt en bij beide kwam er goede muziek uit", aldus Samsom, die er vanuit gaat dat het nu weer lukt.