DEN HAAG - De oppositiepartijen in de Eerste Kamer, die samen een meerderheid vormen, hebben dinsdagavond een duidelijk signaal willen afgeven aan premier Mark Rutte en zijn minderheidskabinet van VVD en CDA.

Verscheidene oppositiepartijen dienden aan het einde van de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer moties in om het kabinetsbeleid aan te passen of de gevolgen van bezuinigingen te verzachten.

Onderling hebben de meeste oppositiepartijen afgesproken elkaars moties te zullen steunen. Volgende week zijn de stemmingen.

Zo vroeg de PvdA in een motie af te zien van de verhoging van de btw per 1 januari op kaartjes voor podiumkunsten. Regeringspartijen VVD en CDA toonden hun ergernis over dit voorstel.

Volgens CDA-fractievoorzitter Jos Werner is het ''goedkoop'', omdat een financiële dekking ontbreekt. VVD-senator Fred de Graaf vond dat de PvdA het kabinet aan het ''chanteren'' was.

Politie

Er kwamen verder uit de oppositie nog moties over onder meer het op sterkte houden van de politie, alternatieven voor de bezuinigingen op sociale werkplaatsen en de aanpak van Q-koorts in de toekomst.

Premier Rutte wees de senaat erop dat er in de Tweede Kamer al volop gezocht is naar alternatieven voor de btw-verhoging maar dat die niet gevonden zijn.