AMSTERDAM - De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de aanhouding van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Een verzoek daartoe van Tofik Dibi (GL) kreeg dinsdag voldoende steun. Dibi vindt dat Assange niet aan de VS mag worden uitgeleverd.

Assange meldde zich dinsdagochtend bij de Britse politie, waarop hij werd aangehouden.

Tegen hem was een Zweeds arrestatiebevel uitgevaardigd; het land zoekt hem in verband met mogelijke zedendelicten. Later op de dag wordt hij voorgeleid aan een rechter.

Dibi wees erop dat de oprichter van de klokkenluiderswebsite in de 'bijzondere belangstelling' staat van de Verenigde Staten, vanwege de vertrouwelijk diplomatieke documenten van dat land die de site de afgelopen tijd publiceerde.

De Amerikaanse militair die de 'cables' aan Wikileaks heeft gelekt, zit al 'wekenlang in isolatie' waarbij de mensenrechten worden geschonden, stelt het Kamerlid.

Opstelten

De vrees bestaat dat Zweden Assange uitlevert aan de VS. Om te voorkomen dat dat gebeurt, moet het kabinet in actie komen, vindt Dibi. De ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en van Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten ervoor zorgen dat de Europese Unie niet meewerkt aan een eventuele uitlevering.

Dibi kreeg steun voor het spoeddebat van onder meer de PvdA. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog niet bekend.

Van Dam

PvdA-kamerlid Martijn van Dam wil dat de Nederlandse regering in Europa aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond Wikileaks.

Volgens hem moet bekeken worden waar de aanvallen op de website van wikileaks vandaan komen en of het normaal is dat er op basis van de bekende feiten een Interpol-opsporingsverzoek is gedaan.

"Duidelijk moet worden dat persvrijheid voor de belangen van bedrijven en regeringen gaat", aldus Van Dam.

Volg al het nieuws over Wikileaks op onze special