DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) voelt niet veel voor plannen van CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg om zonnepanelen te plaatsen op nog te bouwen geluidschermen langs snelwegen.

Verhagen zei dat maandag tijdens een debat over energie. Volgens de minister bestaat de kans dat automobilisten door de zonnepanelen verblind raken. Ook beschikt hij niet over de 500 miljoen euro die dit naar zijn idee moet kosten.

Volgens Verburg wordt in de komende jaren over een lengte van ruim 170 kilometer geluidschermen opgetrokken.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat opnieuw berekenen welke uitwerking de kabinetsplannen hebben op Europese verplichtingen rondom duurzame energie.

Eind vorige maand concludeerde het PBL in een analyse dat met het huidige kabinetsbeleid in 2020 9 procent van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Dat blijft achter bij de doelstelling van het kabinet van 14 procent, dat ook geldt als een Europese verplichting.

Vreemd

Verhagen kan zich echter niet vinden in die calculatie. ''Het is vreemd, want het PBL heeft geen volledig inzicht gehad in de uitwerking van onze plannen'', aldus de minister, die een week geleden zijn plannen rondom duurzame energie ontvouwde.

Verhagen wil zijn plannen in april nader toelichten aan de Kamer. Dan komt hij ook met een nieuwe calculatie van het PBL, zo beloofde hij.