DEN HAAG - In de debatten over infrastructurele projecten zijn de collegiale verhoudingen tussen Kamerleden weer hersteld.

Dat zei PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem maandagavond in een vergadering over de plannen die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) de komende jaren kan ontplooien.

Eerder maandag weigerden ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA te vergaderen, omdat ze zich voor het blok gezet voelden door een CDA-voorstel om nu vast minstens 4 miljard euro te reserveren voor zeventien projecten op de lange termijn buiten de Randstad.

Volgens de oppositiepartijen was dat een ''schaamteloos lijstje'' (Ineke van Gent, GroenLinks) voor regioprojecten, dat zwaar zou drukken op het budget.

Verzacht

De CDA-motie, die werd gesteund door VVD en PVV, werd vervolgens verzacht. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zei dat hij zich had laten overtuigen door de minister en dat hij via de gebruikelijke regels (MIRT) wil proberen de bewuste projecten in 'de regio' gerealiseerd te krijgen.

Wel stelde hij dat het bewuste lijstje nu niet opeens een vrijblijvend karakter krijgt. ''We zullen er wel op blijven inzetten'', aldus de indiener van de motie.

Meepraten

Doordat de begroting nu niet wordt dichtgetimmerd met de projecten op de wensenlijst kunnen alle Kamerleden weer meepraten over de infrastructuurprojecten die in de komende periode wel of niet kunnen worden gerealiseerd.

De volksvertegenwoordigers waren blij dat de ''bittere pil'' van tafel is. De Rouwe had zeker geen spijt van zijn actie. ''Het is goed dat dit debat heeft plaatsgehad. Daardoor is de motie evenwichtiger en beter geworden.''