DEN HAAG - Het valt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) tegen hoe de NS afgelopen weekeinde de problemen op het spoor als gevolg van het winterweer aanpakte.

Dat zei zij maandag in een overleg in de Tweede Kamer.

''Als je de reiziger niet centraal stelt, maar de techniek, dan kom je in de problemen'', analyseerde de VVD-bewindsvrouw. Volgens haar moet het treinbedrijf beter beseffen dat informatie aan de reiziger zeer belangrijk is.

''Nu stonden de reizigers weer voor een leeg informatiebord in Utrecht CS.''

Rijtje

De minister denkt dat 'de reiziger' bij NS onderaan het rijtje van oplossingen bungelt.

Wel heeft ze oog voor het feit dat de sneeuwval ook in andere vervoerssectoren tot problemen leidde, dus dat weersomstandigheden ook op het spoor van invloed kunnen zijn.

Vragen

In de Tweede Kamer worden al langer vragen gesteld over het spoor en of dat wel 'winterklaar' is. Onlangs zegde Schultz toe hierover met de spoorbedrijven in overleg te gaan.

In februari wil ze vervolgens komen met een brief over 'de robuustheid van het spoor'. Kamerleden vroegen maandag meer informatie over hoe het jongste incident kon ontstaan.

''Ik wil best een lijstje sturen met wat er nu is misgegaan, maar het totaalpakket komt pas in februari'', zei de bewindsvrouw.

Spoeddebat

Mogelijk wordt deze week nog een spoeddebat gehouden over de winterse problemen op het spoor. Dinsdag wordt bepaald of zo'n vergadering er komt.

In het debat op maandag zegde de minister al toe dat ze de spoorbedrijven zal vragen hoe de problemen afgelopen weekeinde in elkaar staken en hoe die konden ontstaan.