DEN HAAG - Het CDA pleit voor een bijeenkomst waarin de joodse en de Marokkaanse gemeenschap samen met minister Piet Hein Donner van Integratie om tafel gaan om te praten over het probleem van antisemitisme.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil daar dinsdag in het vragenuurtje bij Donner voor pleiten.

Aanleiding is de volgens Sterk ''emotionele oproep'' van oud-VVD-leider Frits Bolkestein maandag. Die zei in De Pers dat er door het antisemitisme onder Marokkaanse Nederlanders voor bewuste joden geen toekomst is in Nederland.

Geen oplossing

''Ik snap zijn emotionele oproep, maar dat is geen oplossing. Beter zou zijn om een top te houden waar gekeken kan worden hoe we dit probleem in de klauwen krijgen.'' Op zo'n top tegen het antisemitisme zou volgens Sterk ook kunnen worden besproken hoe de kennis over de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog beter verspreid kan worden.

Sterk wijst erop dat ook homoseksuelen last hebben van discriminatie uit Marokkaans-Nederlandse hoek, terwijl Nederlanders van Marokkaanse afkomst zelf op andere terreinen vaak last hebben van discriminatie.

VVD keurt uitlatingen niet goed

De eigen partij van Frits Bolkestein, de VVD, snapt zijn uitlatingen best, maar ze keurt ze niet goed, blijkt uit de reactie van Cora van Nieuwenhuizen, Tweede Kamerlid voor de liberalen.

''Ik kan zijn zorgen begrijpen. Het geweld tegen synagogen is van vier incidenten in 2008 gestegen tot veertien in 2009. Maar de handdoek in de ring gooien mag nooit het antwoord zijn op discriminatie. Je mag absoluut niet capituleren'', zegt Van Nieuwenhuizen.

Daadkrachtiger

Ze wijst erop dat juist is besloten discriminatie zwaarder en daadkrachtiger aan te pakken.

''Ik heb Frits Bolkestein nog niet zelf gesproken en weet dus niet of hij het echt zo bedoelde.'' Het komt in elk geval erg emotioneel over, vindt Van Nieuwenhuizen.

Verkeerde afslag

PvdA-leider Job Cohen vindt dat oud-VVD-leider Frits Bolkestein ''de verkeerde afslag neemt'' als hij vindt dat vrome joden maar moeten emigreren.

''Die opvatting is precies in strijd met de westerse waarden waar wij voor staan. Wij zijn en blijven de fiere natie die iedereen beschermt tegen inbreuken op zijn of haar identiteit. Ik zou zeggen: niet weglopen, nooit weglopen maar het probleem oplossen'', aldus Cohen in een reactie.