AMSTERDAM - De bezuinigingen op Defensie die landen binnen de Europese Unie doorvoeren leiden onherroepelijk tot een gezamenlijk Europees leger in 2030. Dat zegt professor Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in een interview met NU.nl.

"Het is bijna onmogelijk om als Europa je belangen te verdedigen met de versplinterde krijgsmachtjes van vandaag de dag, die alleen maar kleiner worden door de huidige bezuinigingen."

De Wijk geeft aan dat de bezuinigingen die nu worden doorgevoerd cruciaal zijn voor de toekomstige Europese defensiestrategie.

"Die bezuinigingen zullen over 20 jaar nog steeds doorwerken. Ik verwacht dat deze ontwikkeling een belangrijke drijfveer zal zijn om te streven naar een Europese defensie."

Mensenrechten

Ook verwacht De Wijk dat de bereidheid verdwijnt om voor mensenrechten op te komen. "De fixatie op mensenrechten zal plaatsmaken voor een fixatie op het beschermen van de eigen economische belangen. Dat is echt een totale ommezwaai."

In Somalië is deze trend al zichtbaar, aldus De Wijk. “Daar valt niets te halen. Terroristen en criminelen kunnen doen wat ze willen. Als ze het te bont maken, worden ze kapot gebombardeerd en anders laten we ze gewoon zitten.”

De Wijk verwacht dat het Westen geen grote democratiseringsprocessen zal starten als in Irak en Afghanistan. “Dat is een gebed zonder end.”

Gevolgen

Deze nieuwe defensiestrategie heeft volgens De Wijk grote gevolgen voor de invulling van de krijgsmacht.

"We zien in 2030 een kleine expeditionaire krijgsmacht die ver buiten de landsgrenzen kan worden ingezet. Immers, voor de bescherming van de landsgrenzen zijn in Europa geen legers meer nodig."

Deze week vergadert de Tweede Kamer met minister Hillen over de Defensiebegroting.

Lees hier het hele interview