DEN HAAG - De PvdA vindt dat onderzocht moet worden of werknemers weer WW-premie moeten gaan betalen om de fondsen voor de werkloosheidsuitkering voldoende gevuld te krijgen.

Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de grootste oppositiepartij kondigde maandag aan dat ze dit punt bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week aan de orde zal stellen.

Enkele jaren geleden is de WW-premie die wordt ingehouden op het salaris van werknemers teruggebracht tot 0 procent om de koopkracht van werkenden te verbeteren.

Maar volgens Vermeij is met de stijgende werkloosheid door de economische crisis de afgelopen tijd een dusdanig groot beroep gedaan op de WW-fondsen dat het weer tijd wordt om de potten aan te vullen.

Discussie

''Daar moeten we de discussie over openen. Als we niks doen en de WW-premie op nul houden voor werknemers, betalen we allemaal straks alsnog als belastingbetaler'', aldus het PvdA-Kamerlid.

Vermeij zal tijdens de begrotingsbehandeling minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vragen om een onderzoek naar de situatie van de WW-fondsen.

Daarbij wil ze ook dat de bewindsman kijkt of er niet een permanente vorm van deeltijd-WW ingebouwd kan worden voor gezonde bedrijven die door speciale omstandigheden het tijdelijk moeilijk hebben.

Wettelijke regeling

Er bestaat al een wettelijke regeling voor werktijdverkorting, maar tijdens de economische crisis kwam vorig jaar hiervoor tijdelijk in de plaats de deeltijd-WW.

Het idee achter de nieuwe regeling was dat voorkomen moest worden dat bedrijven door crisis vakkrachten moeten ontslaan, die ze straks bij een aantrekkende vraag weer hard nodig zouden hebben. Zowel werkgeversorganisaties als vakbonden zijn altijd zeer te spreken geweest over de deeltijd-WW, die zoals het er nu naar uitziet per 1 juli 2011 stopt.