RIJSWIJK - Voor ''bewuste'' joden is er geen toekomst in Nederland, denkt VVD-prominent Frits Bolkestein. Dat zegt hij in een interview met dagblad De Pers op maandag.

Bolkestein meldt in het dagblad dat hij met ''bewuste'' joden doelt op joden die als zodanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden.

De oud-eurocommissaris ziet geen rooskleurige toekomst in Nederland voor hen ''vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal blijven toenemen''.

Weinig vertrouwen

Hij meent dat deze groep joden hun kinderen moet aanraden om te emigreren naar Amerika of Israël, omdat hij weinig vertrouwen heeft in de huidige plannen om het antisemitisme te bestrijden.

Bolkestein had een dergelijke uitlating eerder ook al gedaan in Het Verval, een recent verschenen boek over het jodendom in Nederland van Manfred Gerstenberg.

Onaanvaardbaar

''Onaanvaardbaar'', noemt rabbijn Raphael Evers de ''emotionele’’ oproep van Bolkestein.

Rabbijn Evers, verbonden aan het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, vindt dat de overheid antisemitisme beter moet aanpakken.

''Er moet vanuit de regering een zeer duidelijk signaal zijn dat antisemitisme niet mag, niet kan. Bijvoorbeeld door het verbieden van haatpreken van imams via de televisieschotel. Het Midden-Oostenconflict moet niet overwaaien.’’

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive