DEN HAAG - De Tweede Kamer voelt nog niets voor een parlementair onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Een meerderheid wil het advies afwachten dat de commissie-Deetman, die het misbruik onderzoekt, donderdag presenteert.

Pas daarna kan mogelijk worden beoordeeld of de commissie zijn werk goed heeft gedaan. Dat blijkt zondagavond uit een rondgang van het ANP langs de diverse Kamerfracties.

Vertegenwoordigers van vijf verschillende groepen slachtoffers van seksueel misbruik binnen de room-katholieke instellingen riepen zondag op tot een parlementair onderzoek.

Zij stellen zich, ondanks de commissie-Deetman, ''niet gehoord en wederom misbruikt te voelen'' omdat er volgens hen door de Rooms-Katholieke Kerk ''systematisch onjuistheden naar buiten worden gebracht''.

Niet onafhankelijk

Maar de meeste partijen vinden het nog te vroeg voor dit soort conclusies. ''Als blijkt dat de commissie-Deetman niet onafhankelijk en niet gedegen te werk is gegaan, dan sluiten wij niets uit’’, stelt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. ''Maar laten we eerst de resultaten van het onderzoek afwachten.’’

SP-parlementariër Sharon Gesthuizen neemt het signaal van de slachtoffers ''zeer serieus. We kunnen er als politiek niet omheen als mensen ons op deze manier aanspreken op onze verantwoordelijkheid.’’ Maar voor een uitspraak over een mogelijk parlementair onderzoek wil ook zij de eerste adviezen van de commissie donderdag afwachten.

Ook het CDA vindt het nog ''te prematuur. Als we na de presentaties van Deetman als Kamer het gevoel hebben dat de onderste steen niet boven is gehaald, kunnen we altijd nog stappen ondernemen’’, stelt parlementariër Madeleine van Toorenburg.