AMSTERDAM - Ook deze week is de schade voor de PVV beperkt gebleven. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zakt de partij een zetel en komt nu uit op 26 zetels. Vorige week daalde de partij van Geert Wilders ook een zetel. De VVD bleef op 35 zetels staan.

Het CDA stijgt er eentje en komt uit op 18. Bij elkaar heeft de combinatie VVD, CDA en PVV nu 79 zetels, drie meer dan in de huidige Tweede Kamer. Bij alle andere partijen in de Tweede Kamer noteerde De Hond geen veranderingen.

Hij vroeg ook wat de kiezers vinden van de ministersploeg na vijftig dagen regeren. Bovenaan staat minister-president Mark Rutte. Vrijwel alle kiezers van VVD, PVV en CDA zijn positief over hem. Hij doet het ook goed bij D66-stemmers. Bij de SP-aanhangers is Rutte het minst geliefd.

Ook de ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) doen het goed bij de meeste kiezers.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.