DEN HAAG - GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd over de nieuwe problemen op het spoor als gevolg van het winterweer. Dinsdag wordt bepaald of zo'n debat er ook komt.

Volgens Tweede-Kamerlid Ineke van Gent was het zaterdag een ''puinhoop'' op de rails, ondanks eerdere toezeggingen van de spoorbedrijven (NS en ProRail) dat het spoor 'winterklaar' was.

De bedrijven kwamen met die belofte na winterse problemen van een jaar geleden. Ze beloofden extra investeringen en hielden oefeningen. Van Gent vraagt zich af of die oefeningen nep waren.

''Via Twitter krijg ik diverse klachten binnen. Reizigers worden bijvoorbeeld niet goed voorgelicht, terwijl verleden week nog werd verzekerd dat de informatievoorziening nu op orde zou zijn'', aldus de politica.

Het Kamerlid wordt er naar eigen zeggen cynisch van. ''Ze zeggen dat je dit kan verwachten met extreme omstandigheden. Nou sneeuwt het wel, maar zijn dit nou extreme omstandigheden? Ik vind dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) moet ingrijpen. Dit gaat niet goed zo'', schetst Van Gent.