UTRECHT - De cultuur binnen het CDA kan ''vele malen opener, minder machtsgericht en veel meer ingesteld op het intuïtief vermogen van onze leden''. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) zaterdag in de Jacobikerk in Utrecht.

Daar vierde haar partij, het CDA, haar 30-jarig bestaan.

De politica van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) was in het verleden ook partijvoorzitter. Als prominent lid van de partij was ze uitgenodigd om tijdens de viering van het jubileum te speechen.

''Ik zou allereerst iets willen zeggen over onze partijcultuur'', zei ze. ''Op dat punt moet het, om met Jan Peter te spreken, anders en beter.'' Ze erkende dat zij medeverantwoordelijk is voor ''waar de partij nu staat''.

Helende werking

''Toen ik eenmaal aan het schrijven ging, merkte ik dat het helend werkt om even verder terug te kijken dan het afgelopen half jaar'', vertelde de bewindsvrouw over hoe haar speech tot stand is gekomen.

''Er is veel gebeurd in onze partij de afgelopen maanden. De partij heeft een ongekende crisis doorgemaakt die velen diep geraakt heeft, van het gewone lid tot mensen in de fractie en het kabinet. Die pijn mag op een dag als deze niet onbenoemd blijven."

"Er valt veel werk te doen. Naast verzoening en nieuwe verbinding tussen mensen gaat het ook om een herbezinning op ons gedachtegoed en onze partijcultuur, waar staan we voor, hoe vertalen we de christendemocratie in deze tijd, en hoe gaan we met elkaar om?''

Rijkdom

Van Bijsterveldt brak een lans voor de leden van het CDA. ''Het is in al z'n eenvoud iets heel moois, die belangeloze inzet van onze mensen in de partij."

"Wat een armoede moet het zijn als je dat als beweging niet hebt. En we zien op dit moment dagelijks in de praktijk wat het betekent als je deze rijkdom ontbeert."

"Armoede, grote armoede en het gevaar van zeer kwetsbare standpunten die niet gecorrigeerd of genuanceerd worden door kritisch vermogen.''