DEN HAAG - Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) uit Oost-Europa moeten zich in Nederland laten registreren voordat ze hier aan de slag mogen. Dat vindt Tweede-Kamerlid Eddy van Hijum.

Hij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf van zaterdag.

De volksvertegenwoordiger wil dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zo'n register instelt en zo gaat bijhouden hoeveel mensen uit bijvoorbeeld Polen en Hongarije deze kant opkomen.

En of ze dan ook echt eigen baas zijn, of bij een bedrijf gaan werken. In dat laatste geval zouden ze banen kunnen bezetten die net zo makkelijk door Nederlanders opgevuld kunnen worden, oordeelt Van Hijum.

Inspireren

De CDA'er heeft zich laten inspireren door een soortgelijk project dat in België draait, het zogenoemde Limonasysteem. Daarin is geregeld dat Europese zelfstandige ondernemers bij binnenkomst melden welk soort werk ze komen verrichten.

Volgens de christendemocraat komen er steeds meer werknemers uit Oost-Europa bij. Hij stelt dat een groot deel van hen niet als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, maar via ''duistere loonconstructies en koppelbazen in onder meer de bouw en de land- en tuinbouwsector'' hun brood verdient.

Oneerlijke concurrentie

Slechte arbeidsvoorwaarden zijn volgens hem het gevolg, evenals oneerlijke concurrentie voor Nederlanders.

Van Hijum refereert aan een passage in het regeerakkoord waarin het arbeidsmigratiebeleid wordt benoemd. Op basis van die afspraak zou zo'n register ingesteld kunnen worden, denkt de CDA'er.