DEN HAAG - Premier Mark Rutte en het kabinet zijn ''niet getrouwd'' met de Joint Strike Fighter (JSF). Het besluit voor de definitieve aankoop wordt pas na deze kabinetsperiode genomen.

In beginsel is ook nog de keuze voor een ander gevechtsvliegtuig mogelijk als opvolger van de verouderde F-16.

''Alle opties liggen open'', zei Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Volgens hem is het voor dit kabinet vooral belangrijk dat Nederland meedoet met de testfase van de JSF. Daarvoor is het nodig dat een tweede testtoestel wordt aangeschaft, aldus Rutte.

Ontwikkeling

Nederland doet al ruim acht jaar mee met de ontwikkeling van de JSF. In ruil voor de honderden miljoenen investeringskosten krijgt de Nederlandse industrie orders terug voor deze vliegtuigen.

Minister Hans Hillen van Defensie meldde donderdag dat de JSF zeker 1,4 miljard euro duurder wordt dan was geraamd. Dat is een stijging van 20 procent van de 6,2 miljard euro waar Nederland tot nu toe van uitging om 85 Amerikaanse gevechtstoestellen te kunnen kopen.

Hillen noemde deze tegenvaller vrijdag "erg vervelend, zeker als je moet bezuinigen". Of dit ertoe leidt dat Nederland uiteindelijk minder toestellen zal kopen, kon hij nog niet zeggen. Ook de Kamer is geschrokken door de kostenstijging.

Geen spijt

Rutte gaf aan geen spijt te hebben van de afspraak met het CDA en gedoogpartner PVV om een tweede testtoestel van de JSF aan te schaffen. Deelname aan de testfase is volgens de premier goed voor het Nederlandse bedrijfsleven.

VVD en CDA zijn altijd positief geweest over de JSF, het toestel dat Defensie als beste vliegtuig beschouwt. "Als we nu zouden moeten beslissen, dan wordt het zeer waarschijnlijk de JSF. Dat is altijd de positie geweest en die is niet veranderd", zei Rutte.

Aanval

De PVV was tot voor kort tegen de deelname aan de JSF, net als de PvdA, SP en GroenLinks. In het voorjaar steunde de PVV nog een motie tegen de aanschaf van zowel het eerste als het tweede testtoestel. Als gedoogpartner van de VVD en het CDA tekende de PVV voor de aankoop van een tweede testtoestel. De linkse oppositie viel daarop de PVV onlangs hard aan.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wil Rutte naar de Kamer roepen om opheldering te vragen over de open opties, zei ze vrijdag. Volgens haar is het vreemd dat Rutte wel de testtoestellen wil kopen, maar de keuze voor de aanschaf zogenaamd openlaat.