AMSTERDAM - Marleen Barth gaat de lijst aanvoeren van de Partij van de Arbeid voor de Eerste Kamer. De PvdA-leden hebben haar gekozen uit vier kandidaten.

Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vrijdag op het partijkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Naast oud-Tweede Kamerlid Barth waren ook Kim Putters, Steven de Waal en Jan Hamming in de race voor de plek.

Na drie stemrondes had Barth een absolute meerderheid van 51,6 procent met 7774 stemmen. Kim Putters, nu al Eerste Kamerlid, werd tweede met 48,4 procent (7285 stemmen).

Opkomst

Van de leden hebben er 15.278 de moeite genomen om hun stem uit te brengen. Dat is een opkomst van bijna 28 procent, bijna twee keer zoveel als de 15 procent die volgens de statuten nodig is. Ploumen sprak van ''een feest voor de partijdemocratie.''

Het congres van de PvdA eind januari moet de voordracht van Barth en de andere kandidaten voor de Eerste Kamer nog bekrachtigen. De Eerste Kamerleden worden in mei volgend jaar gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten.

Groot belang

PvdA-leider Job Cohen wees vrijdag nog eens op het grote belang van de komende provinciale verkiezingen op 2 maart. Een goede uitslag voor de sociaaldemocraten zal leiden tot meer zetels in de Eerste Kamer. Op het spel staat of het kabinet van VVD en CDA, met gedoogpartner PVV, in de senaat net als in de Tweede Kamer ook een meerderheid haalt.

De PvdA heeft nu veertien van de 75 zetels in de Eerste Kamer. VVD (14) en CDA (21) hebben er samen 35. De PVV doet in maart voor het eerst mee met de provinciale verkiezingen en kan daarna ook in de Eerste Kamer komen.