DEN HAAG - Den Haag wil zo snel mogelijk van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) weten wat zij van plan is met de aanbesteding van het busvervoer in de stad Den Haag.

Wethouder Peter Smit (Verkeer) voert momenteel onderhandelingen met de minister om de aanbesteding mogelijk uit te stellen, zo meldde hij donderdagavond aan de Haagse raad.

In het regeerakkoord is een aanbestedingsplicht opgenomen voor het openbaar vervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam per 2012.

Volgens PVV-raadslid en -Kamerlid Richard de Mos heeft Schultz aangegeven open te staan voor uitstel van de aanbesteding omdat deze op zo'n korte termijn praktisch niet haalbaar zou zijn.

Een meerderheid van de Haagse raad zet nadrukkelijk vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de openbare aanbesteding van de busconcessies van lokale vervoersmaatschappij HTM per 2012.

Luidruchtig

Het debat over de aanbesteding werd gevolgd voor tientallen medewerkers van de HTM. Zij lieten vanaf de publieke tribune luidruchtig horen hoe zij over de plannen van het kabinet dachten. Burgemeester Jozias van Aartsen moest de aanwezigen tot stilte manen.

Het was niet de eerste keer dat medewerkers van de vervoerder tumult in het Haagse stadhuis veroorzaakten tijdens beraadslagingen over de dreigende aanbesteding.