DEN HAAG - De PVV lijkt vaste grond onder zich te hebben gevonden na een turbulente periode. Volgens de wekelijkse politieke barometer van bureau Synovate stabiliseert de PVV zich op 25 zetels.

Dat is één zetel meer dan de partij van Geert Wilders nu in de Tweede Kamer heeft. Twee weken geleden daalde de PVV in de peilingen nog met vijf zetels van dertig naar 25.

Verscheidene PVV-Kamerleden raakten de afgelopen weken in opspraak. James Sharpe gaf zijn Kamerlidmaatschap op toen bekend werd dat een bedrijf van hem beboet was voor het misleiden van klanten.

Een week geleden ontnam Wilders het Kamerlid Jhim van Bemmel het woordvoerderschap op het gebied van rijksuitgaven, omdat hij een veroordeling wegens valsheid in geschrifte had verzwegen.

Gedoogcoalitie

Als er nu verkiezingen zouden zijn, hoeft de gedoogcoalitie zich weinig zorgen te maken. VVD, CDA en PVV hebben een overtuigende voorsprong op de oppositiepartijen.

Regeringspartij VVD is met 36 zetels nog altijd de grootste partij en het CDA is met twintig zetels de vierde partij. Samen kunnen VVD, PVV en CDA aanspraak maken op 81 virtuele zetels.

PvdA

De PvdA is in de peiling de derde partij van Nederland, met 23 zetels duldt de partij van Job Cohen alleen de VVD en de PVV voor zich. Dat zijn wel zeven zetels minder dan de PvdA tijdens de verkiezingen van 9 juni behaalde.

De SP krijgt dertien zetels toebedeeld, net als D66. GroenLinks stijgt ten opzichte van de verkiezingen met twee zetels naar twaalf. ChristenUnie staat op vijf zetels, SGP staat stabiel op twee zetels en de Partij voor de Dieren strandt op één zetel.

De politieke barometer is een tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online-onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.