DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie staat achter de Europese steun aan het noodlijdende Ierland en de garanties die ook Nederland ter waarde van 2,7 miljard euro heeft gegeven.

Dat bleek donderdag in een Kamerdebat over de steun aan Ierland.

Ook de PvdA steunt minister Jan Kees de Jager, de partij verbindt er echter wel voorwaarden aan.

Als Ierland de leningen niet kan terugbetalen en er dus schade ontstaat voor de Nederlandse schatkist, het kabinet dan zijn uiterste best doet dat de lagere en middeninkomens daar niet onder lijden.

PvdA

Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) wil dat De Jager toegeeft dat de redding van Ierland ''Pietje en Marietje’’ flink geld kan kosten als Ierland leningen niet terug kan betalen. Omgerekend geeft elke Nederlander 2000 euro aan garanties aan de Ieren.

Onrust

De hulp aan de Ieren is nodig omdat elk alternatief volgens Plasterk schadelijk zou zijn voor de economische groei in Nederland en tot meer onrust op de financiële markten zou leiden en een bedreiging zou kunnen zijn voor de stabiliteit van de euro.

Plasterk steunt De Jager daarom, maar stelt dus wel een belangrijke voorwaarde: De Jager moet toegeven dat er een potentieel prijskaartje aan de hulp hangt en dat de eventuele kosten in de toekomst eerlijk verdeeld worden onder de Nederlandse burgers en dat de lage en middeninkomens daarbij worden ontzien.