DEN HAAG – De Tweede Kamer gaat opnieuw in overleg met staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) over de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs.

Maandag vergaderde de Kamer ook al met Zijlsta, maar volgens PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing is er naar aanleiding van uitlatingen van onderwijsbestuurder De Wijkerslooth in NRC behoefte aan nieuw overleg.

Het kabinet wil studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen volgend jaar al drieduizend extra laten betalen. Volgens de Wijkerslooth is dat in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

Extra collegeld

In de plannen gaan langstudeerders drieduizend extra bovenop hun collegegeld betalen. Het kabinet wil die maatregel al in 2011 laten ingaan, ook voor zittende studenten.

Studenten die geen rekening hebben gehouden met deze beleidswijziging kunnen hierdoor in de financiële problemen of zullen moeten stoppen met hun studie.

Het ministerie ziet geen problemen met de juridische haalbaarheid van het plan. Afgelopen maandag stonden er duizenden studenten op het Plein in Den Haag om te protesteren.