DEN HAAG - PVV-Kamerlid Marcial Hernandez accepteert het schikkingsvoorstel van 500 euro dat het Openbaar Ministerie (OM) hem heeft gedaan.

Dat heeft zijn advocaat Richard van der Weide donderdag laten weten. Maar Hernandez doet dat zonder schuld te erkennen en uitsluitend omdat hij snel van de zaak af wil. ''Hij is er klaar mee'', aldus de raadsman.

''Hij had veel hinder van de zaak, onder meer in de media'', aldus de advocaat. ''Dat is de enige reden waarom hij akkoord is gegaan met het schikkingsvoorstel.''

Het OM kwam met het voorstel omdat het genoeg bewijs zegt te hebben om aan te tonen dat Hernandez op 29 september op Het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot uitdeelde; ''mishandeling met licht letsel als gevolg''.

Rechter

Nu Hernandez de 500 euro betaalt, hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen. De transactie is gebruikelijk voor dit soort delicten, aldus een woordvoerster van het OM.

Door de transactie heeft Hernandez ook geen strafblad gekregen. Van der Weide: ''Mijn cliënt en ik zijn er echter van overtuigd dat hij bij de rechter zou worden vrijgesproken. Maar het duurt nog minimaal drie maanden voordat de zaak zou worden behandeld. Als er dan nog getuigen zouden worden opgeroepen zou het nog langer gaan duren, zo'n acht maanden. Dat zag mijn cliënt niet zitten'', legt Van der Weide de keus voor een schikking uit.

Volgens justitie is er voldoende bewijs dat het Tweede Kamerlid eind september op een terras op Het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot heeft uitgedeeld aan het slachtoffer, een ambtenaar van een ministerie.

Hernandez heeft eerder ontkend dat hij een kopstoot dan wel klappen heeft uitgedeeld. PVV-leider Geert Wilders heeft tot dusver gezegd zijn fractiegenoot op zijn woord te geloven.

Media

Hernandez wil en kan nog niet reageren op het aanbod van het OM.  Hij beweerde donderdagochtend niet eerst door justitie op de hoogte te zijn gebracht en via de media van het voorstel te hebben gehoord.

''Daar word ik niet goed van. Dit is de omgekeerde wereld'', zei Hernandez. Over de bevindingen van het OM wil hij nog niets zeggen.

Een woordvoerster van het OM spreekt de lezing van Hernandez tegen. Volgens haar heeft de officier van justitie die de zaak heeft beoordeeld, donderdagochtend telefonisch gesproken met de advocaat van Hernandez en ook de brief met het transactie-aanbod voorgelezen.

Pas na dat telefoongesprek heeft het OM een persbericht naar de media verstuurd, aldus de zegsvrouw.

''Er komt dus geen rechtszaak en hij erkent geen schuld. De zaak is wat mij betreft hiermee afgedaan'', stelde Wilders in een reactie. 

Lees alle Twitterberichten over dit nieuws op NUlive