DEN HAAG - Verscheidene hulporganisaties in Nederland gaan actievoeren tegen de volgende bezuiniging die staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) wil doorvoeren op ontwikkelingssamenwerking.

De gezamenlijke actie 'Genoeg is genoeg' begint donderdag.

Dat hebben de 33 hulporganisaties die aan de actie meedoen, woensdag laten weten. Ze noemen de tweede bezuinigingsronde in een maand tijd ''buitensporig''.

De ontwikkelingsorganisaties protesteren tegen het feit dat juist ondernemende mensen in ontwikkelingslanden en hun organisaties dubbel worden gekort.  Eerder deze maand kondigde Knapen al een generieke korting aan op de gelden voor organisaties als Cordaid, ICCO en Oxfam Novib.

'Onbegrijpelijk'

''Het is onbegrijpelijk dat het kabinet dubbel bezuinigt op de hulp die direct terechtkomt bij ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Daarmee kiest de overheid ervoor extra te korten op de directe steun aan mensen die hard werken om een goed bestaan op te bouwen, die zaken aanpakken waar overheidshulp faalt, die zich inzetten voor mensenrechten, die effectief strijden tegen corruptie en hun overheid aansporen tot beter bestuur'', aldus Tom van der Lee namens de actievoerende organisaties.

De demonstrerende hulporganisaties zeggen per jaar nog eens 50 miljoen euro te moeten inleveren. ''Samen met de bezuiniging die voormalig minister Bert Koenders al doorvoerde, worden wij hierdoor met meer dan een derde gekort op de budgetten.''

Wereldbank

Ondertussen blijft de steun die grote instellingen als Wereldbank of het Europees Ontwikkelingsfonds aan regeringen van ontwikkelingslanden geven, ongemoeid.

In veel landen vormen hulporganisaties, bij afwezigheid van een functionerende overheid, de enige efficiënt werkende structuur die diensten aan de bevolking levert. Met de actie 'Genoeg is genoeg' willen de hulporganisaties voorkomen dat de staatssecretaris zijn plannen doorzet.

De actie brengt projecten uit ontwikkelingslanden onder de aandacht van de Tweede Kamerleden. Dat zal ook gebeuren via radiospots en sociale media.