DEN HAAG - Het kabinet moet niet vooral willen investeren in de economische sterkste regio's van Nederland, zoals de Randstad. De regering moet ook oog hebben voor de andere regio's in Nederland.

Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over infrastructuur en milieu.

De Rouwe reageerde op uitspraken die minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) anderhalve week geleden deed.

CDA-fractie

In een toespraak op het jaarcongres van Transport en Logistiek Nederland (TLN) zei de bewindsvrouw dat de nadruk de komende jaren ligt op de regio's Amsterdam-Schiphol-Utrecht, Rotterdam-Den Haag en Eindhoven-Venlo.

Maar de CDA-fractie zei zich niet in deze opstelling van het kabinet te kunnen vinden. ''De regio was altijd in goede handen bij het CDA en dat blijft ook zo'', zei het Kamerlid van de coalitiepartij in de richting van de VVD-bewindsvrouw. ''Mijn punt is nu gemaakt en ik wacht de reactie van de minister af. Schultz en haar collega Joop Atsma, staatssecretaris van milieu, gaan overigens pas woensdag antwoorden op de diverse vragen die dinsdagavond werden gesteld.

Pleidooi

Het in de bres springen voor de regio sorteerde effect bij andere partijen. Zo steunden de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie het pleidooi van De Rouwe.

De CDA'er pleitte verder nog voor het terugdringen van regeldruk bij kleine ondernemingen. Zo wil hij dat het niet langer nodig is om ontheffing aan te vragen voor huifkartochten op gemeentelijke wegen. Die ontheffingen kosten 75 euro.

Regionale vliegvelden

Volgens CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp moeten regionale vliegvelden in deze tijd ''volop worden ontwikkeld tot de economische motor van hun regio''.

''Het is een goede tijd voor de regionale luchtvaart in Nederland'', zei de CDA'er. ''Op vliegveld Twente is, na lang vasthouden door het CDA in Den Haag en lokaal, nu de eerste schep de grond in. De economie trekt aan, en de landen om ons heen voeren een vliegtaks in.''

Vanuit die andere landen gaan reizigers wellicht uitwijken naar Nederland, hoopt Haverkamp. ''Daarom wil het CDA dat de minister nu snel werk maakt van luchtverkeersleiding op vliegveld Lelystad.''

Ook staatssecretaris Joop Atsma (Luchtvaart, CDA) wil ''een stevige positie'' van regionale luchthavens.