DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) harder stelling neemt tegen Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel.

CDA'er Pieter Omtzigt kreeg dinsdag tijdens een procedurevergadering steun van de rest van de Kamer om een nieuwe brief hiertoe te eisen van de minister.

Kamp heeft halverwege november in een brief aan de Europese Commissie al duidelijk gemaakt dat de inrichting van ons pensioenstelsel geen Brusselse zaak is.

Dat deed hij op verzoek van de Kamer die de afgelopen tijd diverse keren heeft gewaarschuwd voor het zogeheten Groenboek Pensioenen van de commissie.

Voorschriften

Maar volgens Omtzigt had de Kamer in een motie aan de minister gevraagd harder stelling te nemen; bijvoorbeeld tegen Europese voorschriften voor pensioenbeleggingen en tegen Brusselse regels over de wijze van voorlichting over de oudedagsvoorziening.

De Kamer heeft woensdag een debat met Kamp ter voorbereiding van een Europese raad van ministers van Sociale Zaken volgende week. De verwachting is dat tijdens dit beraad van EU-ministers ook gesproken wordt over pensioenvoorstellen uit het groenboek van de Europese Commissie.