DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66 en CU wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) een speciale filebrief aan de Kamerleden gaat schrijven.

Dat gaan deze fracties dinsdagavond aan de bewindsvrouw vragen. Dan wordt in de Kamer de begroting van het ministerie van Infrastructuur & Milieu besproken.

Het initiatief komt van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wil dat de minister alles uit de kast haalt om de files te bestrijden. "Het is tijd voor een totaalpakket tegen files met maatregelen die verdergaan dan asfalt alleen", oordeelt hij.

Filedebat

Verhoeven wil op basis van de filebrief een filedebat voeren met de Tweede Kamer. "Files zijn niet alleen frustrerend. Ook kosten ze jaarlijks 3 miljard euro. We moeten paal en perk stellen aan dat ellendig lange wachten om van a naar b te reizen.

Samen met veel Nederlanders wil D66 van de minister weten hoe het kabinet de files serieus gaat aanpakken", aldus de sociaalliberaal.

Muurvast

Verhoeven wil dat er nu ook naar diverse oplossingen wordt gekeken. "De Nederlandse snelwegen zitten muurvast. D66 wil de files aanpakken door de vervuiler te laten betalen per gereden kilometer. Het openbaar vervoer moet aantrekkelijker door het vaker, verder en veiliger te laten rijden."

Daarnaast wil het D66-Kamerlid het bedrijfsleven verder stimuleren om mensen meer thuis te laten werken, bijvoorbeeld door snelle internetverbindingen aan te leggen.