DEN HAAG - Het kabinet houdt ook na de onthullingen van klokkenluiderswebsite Wikileaks vast aan de lijn om niets te zeggen over de mogelijke aanwezigheid van kernwapens in Nederland.

Dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis Volkel, is nooit formeel bevestigd, maar wordt al jaren vermoed.

In de sinds zondag uitgelekte Wikileaks-documenten bevestigt een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van de kernwapens. Onder meer SP en GroenLinks stelden daarop dat Nederland nu openheid van zaken dient te geven.

Geen mededelingen

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maakte dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk dat niet te zullen doen. "Wij doen geen mededelingen over de aan- of afwezigheid van kernwapens."

WikiLeaks begon zondagavond met de publicatie van 250.000 geheime berichten tussen Amerikaanse ambassades en de regering in Washington. Rosenthal herhaalde in de Kamer dat het uitlekken van de berichten "zonder meer schadelijk" is voor het diplomatieke verkeer tussen landen en staten.

Zoeken naar informatie

Een groep ambtenaren is op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de grote hoeveelheid informatie op zoek naar de voor Nederland relevante informatie. Pas als die gegevens gevonden zijn en de context duidelijk is, zegt Rosenthal in staat te zijn om inhoudelijk te reageren.

Met de Amerikaanse ambassade is verder afgesproken dat die het ministerie op de hoogte stelt als er publicaties zijn over Nederland.