DEN HAAG - Voor meer veroordeelden wordt het straks mogelijk moeilijker een nieuw paspoort te krijgen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) gaat bekijken of hij de regels kan aanscherpen.

Dat zei hij dinsdag op vragen van PvdA'er Jeroen Recourt, die zich afvroeg hoe het kan dat een veroordeelde een nieuw paspoort of rijbewijs krijgt.

Nu kan het Openbaar Ministerie (OM) een gemeente vragen een paspoort te weigeren of vervallen te verklaren als het vermoeden bestaat dat de aanvrager van plan is naar het buitenland te vluchten.

Dan moet het gaan om personen die bijvoorbeeld tot een celstraf van minstens zes maanden zijn veroordeeld of voorwaarden van een voorwaardelijke straf niet naleven.

Scherper

Teeven zegde toe samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken te kijken of deze regels scherper kunnen. In Nederland staan 50.000 mensen op een lijst die veroordeeld zijn maar nog geen straf hebben gekregen.

Daar zitten 19.000 veroordeelden tussen die een celstraf hebben gekregen.

Gemeenten

Bij drieduizend veroordeelden gaat er nu bij gemeenten een belletje af als zij zich melden voor een nieuw paspoort. Die groep wordt dus mogelijk groter.

Teeven voelde niet voor ideeën uit de Kamer om gemeenten volledig inzicht te geven in de lijst van gezochte veroordeelden, waardoor ze zelf mensen kunnen weigeren. De staatssecretaris wil dat dit via politie en justitie blijft lopen.