DEN HAAG - De PVV krijgt geen aparte jongerenbeweging. De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft dinsdag een voorstel daartoe van fractiegenoot Hero Brinkman afgewezen.

Grootste bezwaar van de fractie is het risico dat zo'n organisatie jongeren met extreem rechtse standpunten kan aantrekken, zei Brinkman na de vergadering. ''Dat willen we niet.''

Wel gaat hij samen met twee andere fractieleden, Willie Dille en Marcial Hernandez, een fractiebijeenkomst in mei volgend jaar voorbereiden die gericht is op jongeren. Volgens PVV-leider Geert Wilders wordt het een formele fractiebijeenkomst in het land.

Groots

''We gaan het groots en met veel enthousiasme aanpakken'', liet Wilders weten. Hij zal op deze bijeenkomst ook zelf spreken.

Zowel Wilders als Brinkman was blij met het resultaat. Het is een begin en wie weet wat er hierna volgt, zei Wilders. Volgens hem was de fractie breed enthousiast om iets te doen met jongeren. Brinkman zelf ziet de uitkomst niet als een nederlaag. ''Ik ben blij dat ik niet met niks thuiskom. Het is een opening.''

Hyves

Het Kamerlid had al eerder contact gelegd met jongeren. Volgens hem staan er op de PVV-site van het sociale netwerk Hyves circa vijftienhonderd jongeren en zijn er bij de partij zelf duizend namen bekend.

Vorige week verwierp de fractie ook het voorstel van Brinkman om de Partij voor de Vrijheid democratischer te maken door leden toe te laten. Volgens Brinkman is het een moeilijke situatie voor zijn partij.

Risico's

De fractie wil geen risico's lopen en volwassenen noch jongeren aantrekken die bepaalde standpunten aanhangen die niet van de PVV zijn. Dat gevaar bestaat volgens Brinkman doordat de PVV in de media vaak het predikaat extreem rechts opgedrukt krijgt.

Brinkman en Wilders wilden dinsdag nog steeds niet ingaan op de commotie die vorige week rond Brinkman ontstond. Toen werd onthuld dat hij in 2001 in Purmerend een alcoholcontrole van de politie probeerde te ontwijken door snel door te rijden en de lichten van zijn auto uit te doen. Hij werd later thuis aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

Brinkman trof uiteindelijk met justitie een schikking van 200 euro. Hij werkte in die tijd zelf bij de politie. Wilders was niet op de hoogte van dit voorval.