AMSTERDAM - Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems (TLS), moet worden opgeheven en de taken moeten worden overgeheveld naar het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat voorstel doet de SP tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

De partij hoopt met het schrappen van TLS op meer regie bij de invoering van het miljardensysteem rond de ov-chipkaart.

SP- Kamerlid Farshad Bashir stelt dat het bedrijf inmiddels meer dan honderd miljoen euro heeft gekost, verlies draait en nog steeds niet goed functioneert. Dat de drie directieleden bovendien meer dan de Balkenendenorm verdienen valt bij de socialist ook slecht.

“Door TLS onder de verantwoordelijkheid van de minster te brengen, zijn dit soort excessen ook meteen afgelopen. Het lost dus meerdere problemen in één keer op”, zegt hij tegen NU.nl.

“Het is bewezen dat het bedrijf is opgericht met publiek geld, het buitengewoon slecht doet en door niemand kan worden aangesproken”, stelt Bashir. “Dan kan je als minister maar één ding doen, en dat is onmiddellijk orde op zaken stellen.”

Begrip

GroenLinks-collega Ineke van Gent heeft begrip voor de irritatie bij haar collega en vindt het plan “sympathiek”. Wel ziet ze praktische bezwaren, omdat TLS formeel een onderneming is die door de vervoersbedrijven is opgericht. "Toch sta ik hier positief tegenover."

Van Gent heeft wel begrip voor het argument dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het verdelen van de opbrengsten van het openbaar vervoer en de problemen. “Je ziet dat het nu gewoon niet goed loopt en het is wel belangrijk dat er meer regie gevoerd gaat worden.”

PVV

Ook de PVV ziet wel wat in het plan van de SP. "Het onderzoeken van het opheffen van TLS is zeker de moeite waard", zegt Kamerlid Richard de Mos.

"Er zijn bij dit rampdossier kansen zat gegeven Dat mensen die er zo'n puinzooi van hebben gemaakt boven de Balkenendenorm verdienen is ‘a bloody shame’." Wat er met de directie moet gebeuren is voor hem duidelijk: "Die mensen verdienen eerder een schop onder de kont."

Op zijn kop

VVD-kamerlid Charlie Aptroot ziet de plannen totaal niet zitten. “Als we nu gaan schuiven dan zetten we alles op zijn kop net nu we bijna klaar zijn. Het lijkt een modetrend te zijn om alles maar onder te brengen bij Infrastructuur en Milieu onder te brengen.” Aptroot stelt ook kritisch te zijn over de gang van zaken. “Maar dit is onzin en kan ook niet. TLS is een bedrijf en dat hef je niet zomaar op.”

De VVD plaatst wel grote vraagtekens bij de gang van zaken op dit moment. Zo ziet de partij het niet zitten dat in Friesland de OV-chipkaart nu al verplicht wordt gesteld.

Een zegsvrouw van TLS zegt nog niet eerder van het plan te hebben gehoord, maar verwijst naar de aandeelhouders van de onderneming. Dat zijn NS, HTM, GVB en RET. "Die zouden zo'n beslissing moeten nemen."