DEN HAAG - Politieke partijen en bewegingen moeten giften boven de 1500 euro openbaar gaan maken. Dit geldt niet alleen voor geld dat ze krijgen van bijvoorbeeld bedrijven, maar ook van personen. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks en D66 dinsdag in gaan dienen.

Nu moeten partijen die in de Tweede Kamer zitten pas openheid geven over hun sponsoren en donateurs als het gaat om een bedrag van meer dan 4500 euro. Ook hoeven ze nu alleen giften van bedrijven en instellingen openbaar te maken.

Verder willen GroenLinks en D66 dat ook verenigingen of stichtingen die zijn verbonden aan een Kamerlid openheid van zaken geven over waar hun geld vandaan komt.

Voorbeeld

Als voorbeeld noemen ze de PVV, dat niet als een politieke partij georganiseerd is. Maar er bestaat wel een stichting die geld inzamelt voor de PVV.

Partijen die zich niet aan deze regels houden, hangt een boete van maximaal 20.000 euro boven het hoofd.

Guusje ter Horst

Voormalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) had ook al aanscherpingen in de pen, maar daar is het niet van gekomen. Ook zij wilde openheid over giften voor instellingen die aan partijen gelieerd zijn. Zij hield het wel op een grens van 4500 euro.

Giften zouden niet hoger moeten zijn dan 50.000 euro per gever. GroenLinks en D66 hebben geen maximum in hun wetswijziging opgenomen. Dat kan eventueel later nog geregeld worden.