DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Sport) gaat een actieplan opstellen om agressie in de sport aan te pakken. Dat liet de bewindsvrouw maandag weten tijdens een overleg met de Tweede Kamer. ''We moeten met z'n allen afspreken: het is tot hier en niet verder'', aldus Schippers.

De minister zei geschrokken te zijn van het geweld op en rond sportvelden. Schippers benadrukte de voorbeeldfunctie die topsporters hebben.

''Als een profvoetballer een tegenstander bijt, zien al die fans die hem een held vinden dat als een voorbeeld'', zo verwees de minister naar de veelbesproken beet van Ajacied Luis Suarez in de schouder van PSV'er Otman Bakkal. ''Dat heeft een enorme impact.''

Studio Sport

''Ik zie op Studio Sport trainers overtredingen bagatelliseren of scheidsrechters aanpakken. Dat heeft impact op kinderen, die gaan dat normaal vinden. Ze gaan bijvoorbeeld overtredingen op zo'n manier trainen dat ze niet gezien worden." 

"De verruwing in de samenleving zie je terug in de sport. Het is erger dan ik gedacht had. We moeten dit hoog op de agenda zetten en aanpakken.''

De minister wil in samenspraak met alle betrokken partijen tot een actieplan met ''concrete maatregelen'' komen. Ze sprak van ''een zerotolerancebeleid tegen agressie en geweld in de sport''. Schippers hoopt volgend jaar haar actieplan te presenteren.

Voetbalwet

Ook heeft Schippers afstand genomen van kritiek op de eerder dit jaar aangenomen voetbalwet. Volgens diverse partijen is de wet, bedoeld om geweld in en om de stadions aan te pakken, te soft. ''De inkt van de wet is pas net droog'', aldus Schippers.

Vooral vanuit politiekringen komen signalen dat de voetbalwet niet hard genoeg is om hooligans aan te pakken. De PVV vroeg daarom aan Schippers om te bekijken of de wet helemaal naar Engels model kan, die als zeer streng bekend staat.

''Als de wet niet werkt, moeten we die aanscherpen. Maar laten we nu eerst eens aankijken hoe het werkt.''

De bewindsvrouw noemde het ''slordig'' en ''jammer'' dat de Tweede Kamer zo kort na de invoering van de voetbalwet om aanpassingen vraagt.

Afschaffing clubcardsysteem

PVV-Kamerlid Richard de Mos pleitte voor afschaffing van het clubcardsysteem. Volgens De Mos vormt die kaart voor veel Nederlanders en toeristen een blokkade om een wedstrijd te bezoeken.

Schippers erkende dat probleem, maar benadrukte ook het nut ervan. ''De clubcard behoort tot het beleid om voetbalgeweld te bestrijden. Pas als de voetbalwet goed werkt, kunnen we naar stap twee kijken en misschien van de clubcard af.''

De voetbalbond KNVB vindt het ook nog te vroeg om afschaffing van het clubcardsysteem bespreekbaar te maken. "Het doel is en blijft om het betaalde voetbal in Nederland zo veilig mogelijk te laten verlopen waarbij de goedwillende fans zo weinig mogelijk overlast hebben van de kleine groep vandalen. Als dat met de nieuwe voetbalwet kan en zonder clubcard, zou dat heel mooi zijn'', zo liet de bond vorige week al weten.