DEN HAAG - De PvdA en de SP hebben de PVV maandag hard aangevallen over de draai die de partij heeft gemaakt over de Joint Strike Fighter (JSF).

De PVV van Geert Wilders was altijd fel tegen het Amerikaanse gevechtsvliegtuig en wilde ook geen tweede testtoestel aanschaffen, zo bleek nog enkele weken voor de verkiezingen in juni van dit jaar.

Nu is de PVV voor. Tweede Kamerlid Marcial Hernandez van deze partij kon niet anders doen dan verwijzen naar de handtekening die de PVV in het gedoogakkoord heeft gezet over de aankoop van een tweede testtoestel, zoals VVD en CDA graag willen.

Met de PVV krijgt het VVD-CDA-minderheidskabinet voldoende steun in de Tweede Kamer.

Beloftes

Volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink houdt de PVV zich niet aan de beloftes aan haar kiezers.

Ze haalde een uitspraak van Wilders aan, die volgens haar eind april nog heeft gezegd: ''Voor de PVV is het glashelder: geen JSF-testtoestellen''.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk citeerde PVV'er Hero Brinkman, die in mei zei ''dat de PVV heel helder is. We zijn tegen de JSF en het tweede testtoestel en dat blijven we.''

Debat

Hernandez stelde dat de PVV heeft getekend voor een tweede testtoestel, maar dat dat nog niet wil zeggen dat de race is gelopen. ''Het debat over de JSF gaat nog gevoerd worden. Laten we daar niet op vooruitlopen'', zei hij.

De PvdA, SP en D66 willen geen testtoestellen kopen.