DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft maandag de mobiele eenheid ingezet bij het studentenprotest rond het Binnenhof in Den Haag. Zij wil voorkomen dat demonstranten naar het Torentje gaan.

Daar bevindt zich de werkruimte van premier Mark Rutte. De studenten scanderen 'Kom uit het Torentje'.

Circa 1500 studenten, van wie velen gehuld in blauwe vuilniszakken, hebben zich maandag rond het middaguur verzameld bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag om te protesteren tegen kabinetsplannen om te bezuinigen op het hoger onderwijs.

De studenten denken dat de drempel om te gaan studeren voor veel jongeren te hoog wordt door de maatregelen.

Het kabinet wil onder meer langstudeerders aanpakken door hen extra collegegeld (ongeveer 5000 euro) te laten betalen als ze langer over hun studie doen dan de bedoeling is.

Studiefinanciering

De regering wil ook universiteiten en hogescholen financieel straffen als studenten hun studie niet op tijd afronden. Verder zijn er plannen om te bezuinigen op de studiefinanciering door studenten geld te laten lenen.

De studentenacties worden georganiseerd door onder meer de SP en de studentenvakbond LSVb.

Groningen

Op de Grote Markt in Groningen protesteerden naar schatting duizend studenten. Dat meldde de organisatie Comité Gronings Ontzet maandag.

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen verzamelden zich rond het middaguur. Op de spandoeken waren leuzen als ‘Bachelor plus drieduizend boete, voor de rest Eurocard/Mastercard’ en ‘Gezocht: rijke ouders’.

Studentenverenigingen

Bij de demonstratie spreekt onder anderen D66-gemeenteraadslid Paul de Rook. De betoging werd financieel ondersteund door een aantal Groningse studentenverenigingen en door rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen, die tijdens de bijeenkomst tevens het woord nam.

Ook werd er tijdens de demonstratie een verklaring gepresenteerd die is ondertekend door de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg en oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage. Beiden verklaarden tegen de bezuinigingen van het kabinet te zijn.