AMSTERDAM - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de naam van leerlingen die drugs gebruiken bekendmaken bij ouders, leraren en medescholieren.

In De Telegraaf geeft hij aan geen moeite te hebben met het aan de schandpaal nagelen van blowende kinderen.

Uit een enquête in opdracht van de krant bleek eerder dat een meerderheid het plan steunt. Nu geeft ook de VVD-bewindsman aan er wel iets voor te voelen.

"Jongeren die dingen verkeerd doen, moeten nadrukkelijk zichtbaar zijn", zegt hij. "Blowen is slecht, het hoort niet op school."

Geen meldplicht

Een meldplicht voor scholen van betrapte blowers bij de politie, zoals een meerderheid van de ondervraagden wil, gaat de minister nog te ver.

Het onder de pet houden van drugsmeldingen uit vrees voor reputatieschade werkt volgens Opstelten averechts. "Maar de reputatie van een school staat juist meer onder druk, als dit soort zaken niet gemeld worden."

Opstelten verwacht ook dat ouders optreden tegen drugsgebruik onder scholieren. "Ouders moeten door scholen keihard worden aangesproken op drugsgebruik van hun kinderen, want het begint natuurlijk met ouders en jongeren zelf."

Schandpaal

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het raar dat Opstelten jongeren die blowen aan de schandpaal wil nagelen.

Volgens haar werkt dit averechts, omdat het stoer zou zijn om als drugsgebruiker bekend te staan.

Ze pleit daarom voor een combinatie van repressie en preventie, zoals voorlichting aan ouders en kinderen in de cruciale fase, wanneer ze in groep 7 en 8 zitten.

Als het toch misgaat moeten leraren blowgedrag herkennen en met de kinderen en hun ouders om de tafel.