UTRECHT - Vicepremier Maxime Verhagen verkiest het huidige kabinet van zijn partij CDA met VVD en gedoogsteun van PVV boven de coalitie met PvdA en ChristenUnie. Dat heeft Verhagen zaterdag gezegd tijdens het Najaarscongres van het CDA in Utrecht.

''Als vicepremier ben ik buitengewoon te spreken over de onderlinge verhoudingen en kameraadschappelijkheid binnen dit kabinet. Niet dat ik terugkijk in wrok op het vorige kabinet. Dat niet. Maar als ik eerlijk ben en de twee kabinetten met elkaar vergelijk, verkies ik het huidige kabinet'', aldus Verhagen.

''In dit kabinet wordt de regeringsverantwoordelijkheid sámen gedragen. Die sfeer van collegialiteit spreekt me aan. Daar kunnen we resultaten mee boeken.'' stelde de vicepremier.

In het vorige kabinet was Verhagen minister van Buitenlandse Zaken en speelde hij een rol in de ruzie rond de militaire missie in het Afghaanse Uruzgan. Deze ruzie leidde tot de val van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Moeilijke besluiten

Verhagen stelde dat het huidig kabinet ook voor moeilijke besluiten staat met de doelstelling om 18 miljard euro te bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar volgens hem blijft ondertussen wel de koopkracht op peil.

''Ons kabinet mag honderd keer het meest rechtse kabinet ooit genoemd worden. We tonen - ook in crisistijd - een sociaal gezicht voor mensen die het zwaar hebben in ons land'', aldus de vicepremier.