DEN HAAG - De VVD sluit niet uit dat er deze kabinetsperiode, zonder de steun van de PVV, alsnog besloten wordt de AOW-leeftijd te verhogen naar 67. 

Dat laat fractievoorzitter Stef Blok weten in een interview met NU.nl. Hij zal hiervoor niet zelf een wetsvoorstel indienen, maar de plannen van het kabinet afwachten.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat de aow-leeftijd verhoogd wordt naar 66 in 2020. Daarnaast komt het kabinet met een voorstel om de AOW-leeftijd te koppelen aan de levensverwachting. Deze plannen zijn in lijn met het pensioenakkoord dat de sociale partners dit voorjaar sloten.

Blok ziet via de koppeling aan de levensverwachting alsnog mogelijkheden om de stap naar 67 te zetten. "Het is heel goed mogelijk dat we bijvoorbeeld zeggen tegen de PvdA en D66: willen jullie daar wel verder gaan?", stelt de fractievoorzitter. "Dan zou die tweede stap zonder steun van de PVV plaatsvinden."

Breekpunt

Voor de verkiezingen noemde PVV-leider Geert Wilders het verhogen van de aow-leeftijd zijn enige breekpunt. Een dag na de verkiezingen liet hij dit breekpunt echter vallen om onderhandelingen met VVD en CDA mogelijk te maken.

Het akkoord van de sociale partners, dat is overgenomen door het kabinet, stelt een AOW-verhoging naar 66 voor in 2020. Hierdoor hebben de babyboomers, die al hun hele werkende leven sparen voor hun pensioen, minder last van de maatregel. Na 2020 volgt de pensioenleeftijd de levensverwachting.

De vakbonden stellen echter wel de voorwaarde dat het kabinet met plannen moet komen om te zorgen dat ouderen aan het werk kunnen blijven. Indien die banen er niet komen trekken zij hun steun aan het akkoord in.