UTRECHT - Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer verwacht dat zijn partij zaterdag tijdens het najaarscongres met de leden een stap vooruit zet.

''Ik markeer dit congres als het afscheid van het verleden. We gaan nu bouwen aan de inhoud van ons verhaal'', stelde hij bij binnenkomst van het congres.

Volgens de fractieleider ligt er een basis voor debat in het CDA met de twee uiterst kritische rapporten die zijn verschenen na de verkiezingsnederlagen de afgelopen tijd, een van een eigen partijcommissie en een van de eigen jongerenbeweging CDJA.

Conclusies waren dat het CDA te onzichtbaar is geweest. De jongeren constateerden zelfgenoegzaamheid en een verstikkende consensuscultuur.

Hillen

Van Haersma Buma ziet de uitspraken van CDA-minister Hans Hillen (Defensie) dat de partij een conservatieve koers moet varen, als een bijdrage in de partijdiscussie.

De fractieleider benadrukte zelf niet van ''het etiketten plakken'' te zijn. Volgens hem gaat het om de christendemocratische inhoud. ''Dat het gevoel er is dat het niet alleen om geld gaat.''

Het is volgens de fractieleider de kracht van het CDA dat het een partij is die een appel doet op mensen.

Wat CDA'ers bindt, ook al hebben ze verschillende etiketten, is volgens Van Haersma Buma dat ze ook zelf willen bijdragen aan de samenleving.

Reacties

Tijdens het congres werd verschillend gereageerd op uitspraken van Hillen dat het CDA de afgelopen jaren ''de lokroep van het progressieve denken'' te veel zou hebben gevolgd.

Directeur Raymond Gradus van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA stelde dat de minister ''altijd wel van scherpte houdt'', maar ''dit soort etiketplakken spreekt mij niet aan''.

Ook oud-vakbondsvoorman van het CNV, René Paas, is kritisch. De huidig voorzitter van Divosa, de club van directeuren van sociale diensten, die zich zelf in de meer 'linkse' vleugel van de partij schaart, doet het af als provoceren.

Veelkleurig

CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) wees er in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed op dat zijn partij ''veelkleurig'' is, waarin ruimte is voor ''meerdere schakeringen''.

Hij wil de hand reiken aan prominente en minder prominente leden die zich de afgelopen tijd niet in de partijkoers herkenden en zich tegen de samenwerking met de PVV hebben gekeerd.

Een aantal critici, zoals oud-minister Ab Klink en voormalig Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek, is zaterdag niet van de partij in Utrecht.